Yaprak Sarması - Ekotaze Tokat Erbaa Asma Bağ Yaprağı
Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı, kiraz yaprağı veya asma yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yiyecek.
Yaprak sarması, deyince annelerimizin, büyüklerimizin marifetli ellerinden çıkan lezzetine vardıktan sonra zahmetine severek katlanacağınız bir ara soğuk yemek çeşididir.
Kıymalı ve zeytinyağlı olarak hazırlanan yaprak sarmasının yöresi tam olarak nereye ait olduğu belli olmayıp, yapanlar ve yiyenler tarafından zevkle tercih edilen zeytinyağlı çeşidindendir.
Tüm yörelerimizde içeriğine katılan malzemelere göre değişiklik gösteren bu eşsiz zeytinyağlı çeşidini hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, yaprağın yumuşak ve az tuzlu olmasıdır.
Güzel bir yaprak sarması yapmak için Tokat Yaprağı diye satılan yaprak çeşidini almanız, parmakları ısırtan bir sunum ortaya çıkarmanıza vesile olacaktır.
Tokat yaprağını diğer salamura yaprak çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği ise, kalın olması sebebiyle yaprağı sararken yırtılması engellenmektedir

Önce lezzetli, tadı yerinde bir zeytinyağlı dolma için önemli olan ayrıntıları sıralayayım.
1- Yaprağınız ince ve damarsız olmalı.Meşhur Tokat yaprağını emin olduğunuz bir yerden ya da pazardan bakıp görerek alabilirsiniz.Unutmayın ince ve damarsız olmalı.
2-Lezzetli dolmanın iki ana malzemesi ve kuralı vardır.Birincisi bol soğan kullanmak, ikincisi de yağı esirgememek.Soğan az olursa dolma yavan olur.Yağı az olursa da kuru olur.Bu iki durum hiç istemediğimiz şeylerdir.Bir şeyi yapıyorsak hakkını vererek yapmalı ki emeğimize değsin.
3-İlk kez yapıyorsanız, uygun olduğunuz, vaktinizin bol olduğu bir zamanı seçin. Ben genelde akşamları yemek sonrasını bu işe ayırırım .Dolma içini hazırlar, mutfak masama kurulur TV’yi ya da radyoyu açar, sakin sakin zevkle sararım. Deneyin çok keyifli oluyor.
4-Baharat ölçüsü vermeyeceğim çünkü damağa göre değişen bir durum bu.Mesela ben bol naneli severim, siz daha az nane tercih edebilirsiniz.Bu nedenle tuzunu baharatını tadarak kendi damak zevkinize göre ayarlamanızda fayda var.
5-Yapraklar salamura olacağından tuzlu olacaktır.Yaprakları yıkayıp kaynar suya da koyacağız ancak yine de tuzu tam çıkmayacağından, dolma içinin tuzunu fazla kaçırmayın ki birbirlerini dengeleyebilsin.
6- Dolma için çok eskilerin yaptığı gibi sakın kırık pirinç kullanmayın. Eğer kullanırsanız dolmanızın içi hamur gibi olur.Ben normal pilav için kullandığım lüx baldo ile yapıyorum.
7- En son olarak da dolmayı düz bir zeminde sararsanız işiniz daha kolay olacaktır.Ben kesme tahtası üzerine serdiğim yaprağa içini koyup en düzgün böyle sarıyorum ama siz kendi yönteminizi bulabilirsiniz.Mesela rahmetli annem avucunun içine yaprağı koyup o şekilde sarardı.
